10 mest besökta resmålen under 2015

Här kommer de 10 mest besökta resmålen under 2015. Har du kanske varit på någon av dessa under året?



1. Istanbul, Turkiet

Det finns en stad i världen som inte kan bestämma sig för var den hör hemma. I Europa eller i Asien? Istanbul ligger på gränsen, hör hemma både här och där och doftar både av kontinenten och orienten.

2. Málaga, Spanien

Málaga var staden man landade strax utanför – och åkte förbi med siktet inställt på stränder och golfbanor runt Marbella och Fuengirola på Costa del Sol. Men då missade man en av Spaniens mysigaste städer med gränder som vindlar sig fram genom gamla stan, med livfulla tapasbarer och krogar med uppsluppet och avspänt folkliv som liksom rinner ut på gatorna.

3. Nordöstra Indien

Medan resten av Indien till stor del är uppodlade slätter och stora städer hittar du i nordöstra delen av landet en enorm orörd urskog – jordens nordligaste tropiska djungel. Djungelboken på riktigt, skulle man kunna säga, och när passar det att åka dit om inte 2015, då det kommer en ny version av den klassiska tecknade filmen. 

4. Tasmanien, Australien

Det finns kartor där ön helt glömts bort. Men för den som satt sin fot på denna mycket speciella plats strax söder om Australiens kust är Tasmanien oförglömligt. 

5. Mallorca, Spanien

Välkommen till den svenska charterturismens vagga! Våren 1955 landade det första svenska charterplanet i Palma, och 26 svenska turister tumlade ut. De var kanske lite stela i benen. Resan hit hade tagit 24 timmar, och de hade mellanlandat i både Göteborg, Malmö, Stuttgart och Marseille.

6. Mykonos, Grekland

Mykonos vindlande, vitkalkade gränder med små sockerbitshus med blåmålade dörrar är en varm och omslutande sagovärld. Alla skarpa hörn avslipade, allt runt, allt mjukt och allt sammanhängande – som om hela stan vore en organism.

7. San Francisco, USA

San Francisco är en tillåtande stad som ofta charmar sina besökare. Här åker de klassiska spårvagnarna gata upp och gata ned i branta backar. Till stadens stoltheter hör bildsköna kändisen Golden Gate och charmiga hamnområdet Fishermans Wharf med restauranger och myllrande folkliv.

8. San Sebastián, Spanien

När kockar från hela världen får välja en plats där de gärna hämtar inspiration är svaret i många fall: San Sebastián. Den lilla baskiska staden vid havet har länge varit en vallfartsort för de riktigt kräsna. 

9. Wien, Österrike

Länge konkurrerade Wien med Paris om att vara Europas coolaste metropol. Guldåldern var början av 1900-talet då Wien var habsburgska rikets mångkulturella huvudstad. Det var inte bara kronprins Franz Ferdinand som sköts ihjäl i och med skotten i Sara­jevo. 

10. Transsylvanien, Rumänien

Visst kan rovdjur innebära problem, varg, björn och lo som an­griper boskap. Visst kan man tyda både huggtänder och gammeldags slåtterängar som en ekonomisk belastning. I rumänska Transsylvanien accepteras de som naturlig del av vardagen.

Vi gillar toleransen mot det vilda.