Bästa julbordstipsen för att behålla midjan

Det visar sig vara lättare än vad du trodde att välja GI-rätt i jultider. Men framför allt handlar det om att äta lagom mycket!giboxen.se

Det visar sig vara lättare än vad du trodde att välja GI-rätt i jultider. Men framför allt handlar det om att äta lagom mycket!

Passa på att gå en lång promenad innan du sätter dig till bords, då förbättras förbränningen under resten av kvällen.

Första tallriken: sill, lax och ägg

Din första runda är inget problem. Sill, lax, strömmingslådor, ägghalvor med fyllning, ål, och löjrom passar utmärkt på GI-tallriken. Försök dock undvika det mesta av sillinläggningarna och gravlaxsåsen eftersom de innehåller massor med socker, annars är allt annat utmärkta val.

Andra tallriken: kallskuret

Ta en ny tallrik och välj bland korvar, kall rostbiff eller kokt tunga. Smaka även av fårrulle, saltrulle, kalvsylta, leverpastej och kalkon. Uppfriskande att äta till är pressgurka, tomat, inlagda rödbetor och en kålsallad. Under den här turen är det även dags för julbordets paradnummer, julskinkan, samt julens goda kål! Återigen, det allra mesta passar bra på GI-tallriken. Undvik söt senap och välj hellre dijon- eller traditionell grovkornig senap. Brunkål är ofta sötad med sirap, så ta mindre av det.

Tredje tallriken: småvarmt

Sätt nu kurs på köttbullar och Janssons frestelse, böcklingfräs, skinklåda och omelett. Njut av stuvad kalvbräss eller njure och ”Lindströmmare”. Till den här turen hör även salta biten, renskav, rimmad oxbringa och svampstuving. Här hittar du också godsaker som revbensspjäll och kalvfrikadeller. Allt detta är proteinrika och GI-vänliga rätter, förutsatt att de lagats utan ströbröd och socker. Är du riktigt noggrann undviker du Jansons frestelse eftersom den innehåller för mycket potatis (stärkelse).

Fjärde tallriken: fisk

Lutfisk är klassisk smalmat. Toppa med lite kryddpeppar och riven muskot, eller varför inte riven pepparrot och skirat smör? Men undvik potatisen och den redda senapssåsen eller bechamelsåsen.

Femte tallriken: ost

Om du överhuvudtaget orkar mer mat är det bra att veta att ost i alla dess former är ok enligt GI-metoden. Men undvik kexen och ta hellre någon skiva päron eller oliver till.

Sjätte tallriken: gottebordet

Här blir det lite svårare att välja GI-rätt eftersom de flesta desserterna innehåller mycket socker. Om du fortfarande är sugen är det nötter, bitar av riktigt mörk choklad och fruktsallad som gäller. Risgrynsgröt, Ris à la Malta, parfait, mousse, knäck och annat godis är det bäst att undvika.

Vad ska du dricka till Julbordet?

Ofta är det med drycken som det blir mest fel om du vill välja GI-rätt. Julöl, glögg, mumma och must innehåller alla mängder med socker. Drick hellre lite vin till maten, möjligen lightöl eller sockerfri must. Allra bäst är förstås bordsvatten. Bjuds det på glögg så ta minimalt eller fråga efter en sockerfri variant med mandlar. Någon julsnaps är också helt ok på julbordet (de underlättar faktiskt att smälta all mat som du stoppar i dig). Starksprit innehåller förvisso mycket kalorier, men väldigt få kolhydrater.

Det här ska du helt undvika på Julbordet:

• glögg och pepparkakor
• julmust, mumma (socker)
• julöl (maltos)
• bröd och kex (vetemjöl)
• vörtbröd (vetemjöl, sirap och russin)
• Janssons frestelse (ugnskokt potatis)
• dopp i grytan (vörtbröd)
• bechamelsås (till lutfisken, innehåller vetemjöl)
• sillag (socker)
• kokt varm potatis (stärkelse)
• söt senap, senapssås, gravlaxsås (socker)
• risgrynsgröt (kokt vitt ris) och saftsås (socker)
• knäck (socker, sirap) kola (socker, sirap) dadlar (mycket söta) ris à la malta (se gröt) småkakor (socker, vetemjöl) tårtor (socker, vetemjöl) fruktsallad i sockerlag chokladgodis av ljus choklad (socker)

Detta är ett pressmeddelande från giboxen.se

giboxen.se