Clas G Johnson går från politik till det mest privata i sin nya bok: kärleken

Vad händer med kärlek som är utom allt förnuft? Och som vägrar finna sig i omgivningens ovilja att acceptera den?Vad händer med kärlek som är utom allt förnuft? Och som vägrar finna sig i omgivningens ovilja att acceptera den? 

Clas G Johnson hade skrivit åtskilliga spaltkilometrar text om politik och näringsliv – när han bestämde sig för att utforska det mest irrationella och privata av allt: kärleken och dess villkor.

Clas G Johnson är journalist och författare, född i Umeå och bosatt i Linköping. Efter många år i branschen bestämde han sig för att utforska det mest förbjudna, det som kanske till och med är mer omskakande än innehållet i de politiska artiklar han är van vid att skriva.

– Efter att ha skrivit femtusen artiklar och några böcker om politik och näringsliv har jag gett mig in på det mest privata: kärleken och dess villkor. Är jag senil eller har jag nått den mognad som ger mig perspektiv på livets outgrundliga storhet? Hur som helst är jag oerhört förvånad, säger Clas G Johnson om vad han kom fram till i sitt arbete med boken:

– Vi kan kompromissa om allt, men just kärleken står över själva tillvarons villkor.

Hans nya roman Snapshot av evigheten är en tidlös och passionerad historia om förbjuden kärlek och om att brottas mot omvärldens normer och sitt eget förnuft. 

Mer om boken: 

Thomas Corrinder, 26 år och nattklubbskung, träffar av en händelse på sin älskarinnas dotter, Maria, 16 år. Hon ska till Frankrike över sommaren och Thomas, fascinerad av den unga flickan, åker utan betänkande efter. De upplever en passionerad vecka i Paris men deras historia håller inte för prövningar på hemmaplan. Åldersskillnaden är för stor, och personer i deras omgivning är allt annat än förstående. De skils åt och Thomas åker utomlands för att arbeta. Han är en framgångsrik affärsman, och jakten på pengar och en lysande karriär är viktig för honom. Det passar honom oändligt mycket bättre än att vara bunden av känslor för andra. När pappan dör tio år senare kommer Thomas tillbaka. Maria är då gift med Thomas yngre bror Edvard och de har två barn. Deras gamla förälskelse flammar upp igen – intensivare än någonsin.

Maria och Thomas kan inte leva med varandra på grund av småstadens stenhårda regler och omgivningens normer, men de kan inte heller vara utan varandra. Den mjuke, musikaliske Edvard är aningslös, men det finns någon annan som förstår. Marias mamma Gerda, Thomas före detta älskarinna, är varken är blind för eller vänligt inställd till deras känslor för varandra.

Maria och Thomas försöker förhandla med passionen, men hur långt räcker egentligen förnuftet? Deras kärlek är ett snapshot av evigheten, det stora mysteriet som står över eller utanför alla förklaringar och som kan få ödesdigra konsekvenser …

Utkommer 21 september.