De kan vinna Musikförläggarnas Pris 2016

Idag offentliggjordesde nominerade till Musikförläggarnas Pris 2016, galan som lyfter fram ochhyllar årets mest framstående svenska låtskrivare, kompositörer ochtextförfattare. En av årets större överraskningar stavas Erik LundinIdag offentliggjordesde nominerade till Musikförläggarnas Pris 2016, galan som lyfter fram ochhyllar årets mest framstående svenska låtskrivare, kompositörer ochtextförfattare. En av årets större överraskningar stavas Erik Lundin – med chans till hela tre priser. Även låtskrivarna Shellback och Max Martin samtnykomlingarna Mattman & Robin från kollektivet Wolf Cousins har chans tilltre priser. Prisutdelningen äger rum fredagen den 11 november på Berns Salongeri Stockholm. 

– Det är väldigt hedrande attmitt debutverk och, framförallt, mitt textförfattande har fått ett sådant fintmottagande. Att dessutom bli nominerad med den låt som kanske betyder mest förmig, men som även säger mycket om vår samtid, är väldigt stort. Språket ärnågot jag älskar att leka med och brinner för att utveckla. Det går före allt,säger låtskrivaren och artisten ErikLundin, som är nominerad i kategorierna ”Årets textförfattare,”Årets genombrott” och ”Årets låt”.

Musikförläggarnas Pris instiftades år 2003 avbranschorganisationen Musikförläggarnai syfte att årligen uppmärksamma Sveriges mest framstående låtskrivare,kompositörer och textförfattare – musikförlagens närmaste samarbetspartners.

– Galan är musikförlagenshyllning till alla våra enastående musikskapare som i en rad olika genrer ärmed och gör svenskt musikliv så framgångsrikt. Med priset vill vi ocksåuppmuntra och inspirera alla som på ett eller annat sätt arbetar med att skapamusik, säger ElisabetWidlund, vd på Musikförläggarna.

Priset, som är en statyettdesignad av glaskonstnären BertilVallien, delas ut i sju kategorier. I kategorierna ”Åretskompositör”, ”Årets textförfattare”, ”Årets låt”, ”Årets internationellaframgång” och ”Årets genombrott” väljs nominerade och vinnare av en jurybestående av musikskapare, musikjournalister och förlagsanställda. Ikategorierna ”Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera” och ”Åretskonstmusikpris – mindre ensemble/kammarmusik” väljs nominerade i samarbete med Sveriges Radio P2.Vinnarna i konstmusikkategorierna utses av en specialjury.

 – Jag är jätteglad överatt vara nominerad, en stor ära, säger tonsättaren Sofia Jernberg.

Musikförläggarna delar även utpriset ”Årets mest spelade låt” tillsammans med Spotify, ett hederspris och ett stipendium.Vilka som vinner avslöjas fredagen den 11 november på Berns Salonger iStockholm.

ÅRETS KOMPOSITÖR
Amanda Bergman
Martin ”Max Martin”Sandberg och Johan ”Shellback” Schuster
Mattias Larsson och RobinFredriksson (Mattman & Robin)
Seinabo Sey och MagnusLidehäll

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE
Erik Lundin
Joakim Berg
Silvana Imam
Veronica Maggio

ÅRETS INTERNATIONELLAFRAMGÅNG
Ali Payami
Martin ”Max Martin”Sandberg och Johan ”Shellback” Schuster
Mattias Larsson och RobinFredriksson (Mattman & Robin)
Zara Larsson

ÅRETS GENOMBROTT
Erik Lundin 
Mattias Larsson &Robin Fredriksson (Mattman & Robin)
Simon Strömstedt
Zara Larsson

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS –LITEN ENSEMBLE/KAMMARMUSIK
Anna-Lena Laurin - Concertofor Guitar
Daniel Börtz -
Imörkret av röster
Sofia Jernberg -
Lek
Sven-David Sandström -
Tredikter

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS –STOR ENSEMBLE/OPERA
Albert Schnelzer - ButYour Angel’s On Holiday, klarinettkonsert
Rolf Martinsson -
Ini evigheten
Tobias Broström -
Theatron, konsert för tvåslagverkare & orkester
Victoria Borisova-Ollas -
Vindensom ingenting minns

ÅRETS LÅT
”Bara få va mig själv”(Laleh) – skriven av Laleh Pourkarim, Frank Nobel, Gino Yonan och Gustaf Thörn
”Can’t Stop the Feeling”(Justin Timberlake) – skriven av Johan ”Shellback” Schuster, Martin ”MaxMartin” Sandberg och Justin Timberlake
”Lush Life”(Zara Larsson) – skriven av Iman Conta Hultén, Linnea Södahl, EmanuelAbrahamsson, Markus Sepehrmanesh, Christoph Bauss och Fridolin Walcher
”Suedi”(Erik Lundin) – skriven av Erik Lundin

musikförläggarnas pris erik lundin max martin musik