Idag är det dags för Microsoft Excel-SM 2016

Idag är det dags för Microsofts final i Excel-SM 2016. Förra årets mästare Patrik von Knorring (Constrera) kommer att försöka försvara sin titel. En spännande tävling där vinnaren tar sig vidare till en plats på Excel-VM i USA.Förra året var det första gången som Microsoft i Sverige drog igång den nya datortävlingen Excel-SM. Det är precis vad det låter som alltså SM i programmet Excel. 

I årets upplaga av Excel-SM har finalisterna fått tävla sig till finalen genom att besegra över 100 andra tävlande i två deltävlingar online. Tävlingarna har bestått av grenarna 100 m Spreadsheet, Grafbalett och Formelbrottning.

Finalen i Excel-SM 2016 går alltså av stapeln på Microsofts kontor i Akalla idag den 1 juni.  

Nytt för i år är att vinnaren blir direktkvalificerad till andra tävlingsrundan av Excel-VM den 5 november.

Båda kvalificeringstävlingarna har varit intensiva, jämna och spännande. Det är roligt att se att vi har många duktiga Excel-användare i Sverige och att de har en genuin passion för programmet. Nu ser vi fram emot en spännande final, säger Daniel Siberg, affärsområdeschef för Office

Årets finalister som kommer att tävla senare idag är följande:

Hanna Johansson, DSV Road AB – Landskrona
Vad är det bästa med Excel?
Att jag kan lösa alla möjliga utmaningar med hjälp av programmet. Det förenklar och effektiviserar mycket i mitt dagliga arbete.

Patrik von Knorring, Constrera AB – Stockholm
Vad är det bästa med Excel?
Det bästa är att det är så mångsidigt. Jag tycker att man lär sig nya sätt att göra samma saker hela tiden. För mig som är Business Controller är det bästa tillämpade verktyg med källdata som hämtas från diverse källor (exempelvis via powerpivot) – HFM/smartview, BI-databaser, ERP-databaser, sharepointlistor, publika databaser med allt från demografisk information till väderstatistik. Visualiserat genom dashboards med pivottabeller & pivotdiagram, kartbilder från powermap. Länkat direkt till PowerPoint-presentationer, för blixtsnabb produktion av beslutsunderlag för snabbrörliga organisationer.

Alan McKevitt, SAS – Stockholm
Vad är det bästa med Excel?
Det som jag gillar mest med Excel är att det är så strukturerat och att jag kan spara mycket tid genom att smidigt lösa problem med hjälp av de olika funktionerna som finns i programmet.

Kan du inte vara på plats kan du följa finalen i sociala medier via #ExcelSM.