Mats Fors fortsätter utforska andra världskrigets svenske hjälte i ny roman

Han tog initiativet till filmen Svarta Nejlikan med Michael Nyqvist och skrev fackboken om samma historiska person.Han tog initiativet till filmen Svarta Nejlikan med Michael Nyqvist och skrev fackboken om samma historiska person.

Men Mats Fors kan inte få nog av den svenske diplomaten Harald Edelstam. Nu kommer hans roman Natt över Oslo, baserad på verkliga händelser om Edelstams bedrifter i Norge under andra världskriget.

– Harald Edelstam är en renodlad hjälte i mellanmjölkens land; en person som tar plats och vet sitt värde, beskriver Mats Fors sin fascination för Edelstam.

– Han ber inte om ursäkt. Han påminner i vissa stycken om en annan karaktär som jag är fascinerad av: Zlatan. Samtidigt som jag är totalt ointresserad av fotboll. Men det är attityden. Kanske är Harald Edelstam diplomatins Zlatan?

I Natt över Oslo anländer den svenske diplomaten Harald Edelstam till Oslo 1942. Edelstam har just tvingats bort från Berlin på grund av sin kamp för judarna, och hamnar i stället mitt i deporteringen av de norska judarna som skeppas till förintelseläger i Polen.

– Harald Edelstam var en mycket sammansatt karaktär – empatisk, arrogant, fördömande, omdömeslös, fyrkantig, rigid, långsikt – men framför allt hade han ett humanistiskt patos som överskuggade allt. Samtidigt har han en uppfriskande rebelliskhet som revolterar mot alla former av förtryck, beskriver Mats Fors sin karaktär.

Dessa karaktärsdrag leder Edelstam snabbt in i Oslos motståndsmiljöer där det pågår ett smutsigt krig mellan Gestapo och en spretig motståndsrörelse. Samtidigt inleder Edelstams älskarinna, Astrid Breien, en mångbottnad sexuell relation med Gestapoledaren Siegfried Fehmer – till gagn för motståndsrörelsen.

Snaran dras åt runt den motståndscell som Edelstam tillhör, och en rad händelser får honom att inse att hans diplomatiska immunitet inte längre kan skydda honom. Snart inser han att hans liv är i fara.

Mats Fors har tidigare svarat för originalidén, researchen och manusarbetet till filmen Svarta Nejlikan med Michael Nyqvist som Edelstam, men har också skrivit fackboken Harald Edelstam – en berättelse om mod, humanitet och passion. När turen har kommit till en fiktiv gestaltning av Edelstams verksamhet i Norge under den tyska ockupationen har Mats öst ur ett otroligt omfattande och rikt källmaterial.

– Jag har försökt förstå honom under mer än tio års tid. Men han är allt för mångbottnad för min ringa hjärnkapacitet, därför skriver jag om honom, säger Mats Fors.

Mats Fors föddes i Nykarleby, Österbotten, i Finland 1960 och fördelar i dag sin tid mellan Ekerö i Sverige, Arendal i Norge och Österö i Finland. Efter många år som konsult inom kommunikation och management arbetar Mats i dag som utbildningsproducent. I bagaget har han en examen i journalistik, har läst filmvetenskap på Stockholms universitet och gått manusutbildningen på Dramatiska institutet. Dessutom har han skrivit tio böcker – allt från undersökande journalistik till böcker med poetiskt anslag.

– För mig är berättandet själva livsluften. Kanske beror det på uppväxten. Det sägs att det fanns för få prästtjänster i Österbotten, så att många av oss blev tvungna att bli något annat ... Kanske skriver jag inte, utan predikar, säger Mats Fors.

Natt över Oslo är den första romanen i en Svarta nejlikan-trilogi.

 

Mer om boken:

Året är 1942. Den svenske diplomaten Harald Edelstam anländer till Oslo med sin fru Louise. Edelstam har tvingats bort från Berlin på grund av sin kamp för judarna och sin kritik mot ambassaden. Edelstam hamnar mitt i deporteringen av de norska judarna som skeppas till förintelseläger i Polen.

Edelstam är en person som söker kickarna, om det så gäller att erövra en ny kvinna eller utsätta sig för livsfara. Och andra världskriget är den perfekta spelplanen för hans personlighet, men samtidigt en ögonöppnare. Kriget plockade också fram det andra framträdande karaktärsdraget i hans personlighet – det humanistiska patoset och hatet mot auktoriteter och översitteri. När han förflyttas till avkroken Oslo är han inställd på att göra skillnad.

Edelstam dras snabbt in i Oslos motståndsmiljöer där det pågår ett smutsigt krig mellan Gestapo och en spretig motståndsrörelse. Gestapo, med Siegfried Fehmer i spetsen, bedriver en hänsynslös kamp. Edelstams älskarinna, Astrid Breien, inleder dessutom en mångbottnad sexuell relation med Fehmer – till gagn för motståndsrörelsen ...

Snaran dras åt runt den motståndscell som Edelstam tillhör, och en rad händelser får Edelstam att inse att hans diplomatiska immunitet inte längre kan skydda honom – hans liv är i fara. Han ställs inför ett vägskäl där hans val kommer att påverka både hans och hans vänners liv.

Natt över Oslo gestaltar, i fiktiv form, Edelstams bedrifter utifrån verkliga händelser, miljöer och personer. Romanen är byggd på en gedigen research. Berättelsen utspelar sig i ett skymningsland med svek, hjältemod, falskspel, lögner och brutalitet; där ingenting är vad det synes vara, där ingenting är riktigt sant och ingenting är helt utan sanningshalt.

Natt över Oslo är den första romanen i en Svarta nejlikan-trilogi.

hoi mats fors svarta nejlikan michael nyqvist