Vårsalongen öppnar i Urban Escape

Idag öppnar Liljevalchs Vårsalong i hjärtat av Stockholm. Vårsalongen tar plats i AMF Fastigheters storsatsning Urban Escape Stockholm och är en helt ny konstupplevelse på två våningsplan – för första gången också med utomhuskonst.Idag öppnar Liljevalchs Vårsalong i hjärtat av Stockholm. Vårsalongen tar plats i AMF Fastigheters storsatsning Urban Escape Stockholm och är en helt ny konstupplevelse på två våningsplan – för första gången också med utomhuskonst. Flytten av Vårsalongen till Urban Escape-kvarterens tak innebär en unik chans för Sveriges största konstinstitution att återse och möta ny publik mitt i city.

Vårsalongen är Liljevalchs stolta tradition sedan 1921. Förra våren stod det klart att utställningen för 2016 kommer i en helt ny tappning när Liljevalchs renoverar sina lokaler på Djurgården. När Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs, sökte nya lokaler för salongen lockade den nytänkande och kreativa ådra som genomsyrar Urban Escape.

– Konst ska beröra och framkalla känslor, vilket Vårsalongen gör. Det är landets mest besökta konstutställning och i år samlas 114 olika konstnärer i Urban Escape. För oss är det ett sätt att skapa nya ytor och möjligheter för konstens kraft att möta ny publik, allt inramat av en storslagen utsikt över Stockholms slott och inlopp, säger Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs.

Vårsalongen pågår fram till den 10 april på sin nya adress Malmtorgsgatan 8 vid Brunkebergstorg. Salongen har genom åren alltid lockat en stor publik och under 2015 besöktes utställningen av 90 000 personer. En siffra som kan komma att stiga ytterligare med det nya centrala läget.

– När Vårsalongen tar plats i Urban Escape skapas en helt ny slags kulturupplevelse för både stockholmare och tillresta. Tillsammans med Liljevalchs skapar vi en ny plats för konst och kultur i city. Att konsten ryms bland kontor, hotell och digitala entreprenörer är ett kvitto på hur Urban Escape skapar ett nytt stadsrum och möjliggör för nya möten mellan människor, säger Mats Hederos, VD på AMF Fastigheter.

De utställda verken är utvalda av en konstnärsjury. Juryn leds av Liljevalchs chef Mårten Castenfors som i år valt ut konstverken tillsammans med Lena Cronqvist, Berit Lindfeldt och Maria Miesenberger som alla har ställt ut på Liljevalchs tidigare år. Samtliga utställda konstverk är till salu.

Fakta om Vårsalongen

 • Vårsalongen anordnas årligen av Liljevalchs sedan 1921.

 • Vårsalongen är en jurybedömd konstutställning.

 • Vårsalongen består av konstverk utställda av både etablerade och icke-etablerade konstnärer. Alla över 18 år är välkomna att ansöka. Konstverken väljs ut av en jury som i år består av Liljevalchs chef Mårten Castenfors, Lena Cronqvist, Berit Lindfeldt och Maria Miesenberger.

 • Vårsalongen flyttas 2016 till Urban Escape eftersom Liljevalchs lokaler renoveras och byggs ut.

 • 2016 inleds en utbyggnad och renovering av Liljevalchs konsthall. Den nya byggnaden sammanlänkas enligt planen med Carl Bergstens välkända rosa byggnad på senhösten 2017.

 • Under de senaste åren har Liljevalchs noterat allt fler sökande. Till 2015 sökte 2 300 med drygt 10 000 konstverk.

 • Ansökningarna sker anonymt – och alla är välkomna att söka: unga som gamla, professionella som amatörer. År 2015 deltog 119 konstnärer/grupper med 230 verk vilka sågs av över 90 000 besökare.

 • Vårsalongen är öppen för allmänheten mellan 12 februari och 10 april 216.

Fakta om Urban Escape Stockholm

 • Urban Escape Stockholm bygger på sex bärande idéer som utvecklas och presenteras under projektets gång; Tredje platsen & Hotell – skapar ytor för koncentration och umgänge, Torg & Tak – vitaliserar och förnyar gatuplan och takmiljöer i kvarteret, Innovation & Tillväxt – med ett innovationshus skapas arbetsmiljöer där framtidens talanger och företag kan utvecklas och växa, Länkar & Lugn – erbjuder sinneslugn ett stenkast från citypulsen, Kunskap & Kreativitet – förenar kultur och näringsliv, Knallgrönt & Hållbart – stadsutveckling genom miljömässigt, ekonomiskt och socialt ansvarstagande.

 • Urban Escape Stockholm växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg och består av fem fastigheter, fyra gator och två torg.

 • Urban Escape Stockholm kombinerar kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster. Byggperioden pågår från sommaren 2014 till våren 2019 och utökar fastighetsarean från befintliga 95 000 kvm till cirka 130 000 kvm.

 • Urban Escape Stockholm omfattar 62 000 kvm för moderna och flexibla kontor, 29 000 kvm för hotell och konferens, och 38 000 kvm för handel och restaurang.

 • Utveckling av Brunkebergstorg tillsammans med Stockholms stad och Stena Fastigheter (Hotell Sergel Plaza).

 • Utvecklingen av Regeringsgatan sker tillsammans med fastighetsbolagen Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden.