Wasteland - Ny serie från HBO Europe. Premiär på HBO Nordic 30 oktober

Hela serien (åtta avsnitt) kommer att visas vid Toronto International Film Festival i septemberWasteland, ett tjeckiskt drama med originaltiteln Pustina, är den senaste i en rad ambitiösa originalserier från HBO Europe. I Tjecken följer den i framgångsspåren på miniserier som Burning Bush, den romantiska komedin Head over Heels, konspirationsthrillern Mammon och tre säsonger av terapidramat In Treatment. 

Med Northern Bohemias dystra landskap som spelplats mixar serien Wasteland socialrealism, intensivt psykologiskt drama och spännande mystik. Berättelsens början tar avstamp i en händelse som får livsavgörande konsekvenser för byns invånare, som är starkt sammanflätade och ur alla generationer. 

Borgmästaren i Pustina, Hana Sikorova (Zuzana Stivinova) har just vunnit en hård strid mot ett utländskt gruvföretag som försökt komma åt byns enorma koltillgångar genom att erbjuda invånarna stor kompensation i utbyte mot att de säljer sina hem. Då försvinner Hanas fjortonåriga dotter Misha. Mångåriga familjerelationer börjar sakta falla sönder och Hana misstror snart alla. Till att börja med är de hjälpfulla i det desperata sökandet efter Misha men snart nog visar sig Pustinas invånare från sin rätta sida. 

 Zachariás och Alice Nellis har regisserat serien, skriven av Stepán Hulík. Producenter är Pavla Janousková Kubecková och Tomás Hrubý från Nutprodukce Production Company.

 HBO Europe är tillgängligt för abonnenter i 19 europeiska länder i centrala och östra Europa, Holland och Skanvinavien. Originalproduktionen startade 2007 med en polsk dokumentär. Idag produceras både dramaserier och dokumentärer i Rumänien, Tjeckien, Ungern och Polen. I Slovenien och Kroatien görs dokumentärer och utveckligen av nya dramaserier är igång i Balkanområdet liksom i Skandinavien. I de nordiska länderna är HBO Nordic nu i de första skedet av utveckling och inköp av originalproduktion genom rekryteringen av Hanne Palmquist, Commissining Editor & VP, Original Programming. 

Visningen av hela Wasteland vid premiären av 2016 års International Toronto Film Festival sätter ribban högt inför stundande dramaserier från HBO Europe och HBO Nordic.

 Wasteland har premiär den 30 oktober på HBO Nordic, samtidigt som HBO Europe.  

wasteland hbo nordic serie tv film